Zomergein voor je brein. 10x verdwalen als Alice in Wonderland

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

22 juli 2022

Het is weer zomer. Dus boost je brein, haal jouw inspiratie-injectie, bubbel, bruis en durf te verdwalen als een Alice in Wonderland. Hoe? Ik geef 10 tips. Wellicht open deuren, maar altijd fijn zo’n reminder om op eenvoudige wijze weer op te laden.  Enjoy en neem dit, net als alles dat er in je vakantie gebeurt,  vooral met een korreltje zout. Het ‘echte leven’ is al zwaar genoeg en juist daar mag je nu even aan ontsnappen de komende tijd!


1. Doe iets nieuws/ anders en doorbreek vaste routines en gewoontes.  

Op vakantie MOET je niets. Gewend op tijd op te staan? Slaap eens uit. Ben jij altijd degene die kookt? Ga uit eten, vraag het je partner of kinderen of eet gewoon wat stokbrood of fruit of een lekkere ijscoupe en soep…Who cares? Die reinheid en regelmaat bewaar je maar voor thuis.  Na het eten nog zwemmen of een ijsje eten? ..Die kinderen slapen onderweg in de auto wel. Maak je niet druk.  Je hoeft niet naar je werk of school, dus je kunt uitslapen. Slenteren. Midden op de dag een tukje doen. In je blote kont lopen. Luidkeels zingen onder de douche of gewoon even de boel de boel laten. Relax: laat de stress en ‘het moeten’ lekker thuis! Bezoek eens een museum.  Rijd een dorpje in als je een stadsmens bent en geniet van alles dat anders is dan je gewend bent! Misschien smul je wel van oesters en slakken, dans je in de regen of sta je opeens te swingen op salsa-muziek terwijl je eigenlijk een hardcore rocker bent. Laat maar lekker over je heen komen. What happens op vakantie, stays op vakantie zullen we maar zeggen en misschien neem je wel een vleugje inspiratie mee terug naar huis. Van nieuwe, andere, rare, vreemde, grappige of spannende ervaringen word je altijd rijker.

 

2. Relax en vergeet niet (letterlijk en figuurlijk) te bewegen
In de Disney films werd het al bezongen: let it gooooo. Let it gooooo.  Die mail kan wachten. Die WiFi heb je écht niet altijd nodig. Die telefoon kan op je nachtkastje blijven tenzij er zaken van leven en dood spelen. Die frisse duik voor het ontbijt is heerlijk. Die avondwandeling in je uppie bij ondergaande zon brengt ongetwijfeld nieuwe inzichten terwijl je dacht ergens juist niet aan te denken. Benut die ‘gestolen momenten’.  Juist zalig niets doen brengt beweging!

 

3. Zet je zintuigen op scherp! Wat zie je, wat voel je, wat ruik je? Waar doet het je aan denken?
En als je dan toch lekker bezig bent met punt 2…Ruik je lavendel, pizza-deeg of eerder de urinelucht van de campingtoiletten of de geur van smeltend asfalt terwijl je in de brandende zon staat te wachten op de ANWB? Wat het ook is, het is in ieder geval anders dan je gewend bent. En wat doen die obers hier op het terras anders dan in bijvoorbeeld jouw horeca-zaak? Wat merk je op aan de manier hoe mensen praten, bewegen en opgaan in hun omgeving?  Herinneringen, associaties en ervaringen inspireren en brengen je vroeg of laat altijd op nieuwe ideeën!

 

4. Kijk om je heen.
Zie 3.. Ik werkte ooit voor een kruidenfabrikant. We werden altijd gevraagd om op reis uit supermarkten, van markten uit alle winstreken kruiden en specerijen die we opmerkelijk vonden mee te nemen of te fotograferen. Vrijwel altijd leidde dat tot minimaal 1 nieuw product van onze productontwikkelaar die al die indrukken verwerkte en ‘omsmolt’ tot iets nieuws. Van vloeibare kruidenmix tot wereldkruiden. Les: als je om je heen kijkt vind je altijd iets nieuws!
Dat gekke verkeersbord is misschien zo gek nog niet.
Dat flirtende volkje dat zichzelf niet zo serieus neemt, tovert misschien wel heel gemakkelijk een glimlach op je gezicht.
Die grappige winkeltjes zouden het misschien ‘bij ons’ ook wel goed doen etc…

5. Neem (ook letterlijk!) afstand van je scherm. Lees een boek, schrijf, dicht, maak muziek, speel een spel.
Zeg eens eerlijk…Hoe vaak neem je nou echt de tijd om een boek te lezen, zelf op je gemak muziek te maken of een spel te spelen? Door alle input van ‘het scherm’ doen we veel minder ‘andere’ indrukken op en wordt onze verbeeldingskracht minder geprikkeld. Alles wandelt via bewegende pixels hapklaar ons leven in. Lezen, spelen, muziek maken, tekenen, kleuren, puzzelen. Ontdek weer eens hoe leuk het is én hoe je je er kostelijk mee kunt vermaken. Wat doet het met je?

6. Durf je eens te vervelen.
Ik hoor het iedere vakantie. “Ik verveel me mama, mag ik op een scherm?” Nee, is het standaard antwoord. Tijdens onze vakantie proberen we allemaal te detoxen. Aanvankelijk wordt er gemopperd, wordt er geroepen ‘dat ze niet weten wat ze moeten doen’, liggen ze te hangen op de bank. Totdat ze dat spel kaarten ontdekken waar je een kaartenhuis mee kunt bouwen, die bloemetjes waar je een ketting mee kunt maken of de hond van de boer zien en een stok waar je je klaarblijkelijk ouderwets kostelijk mee kunt vermaken. En dan ontdekken we opeens, dat als we ons vervelen we altijd wel weer een manier vinden om iets nieuws te bedenken. En laat dát lieve mensen, nou ook heel goed voor ons brein zijn!

7. Durf te verdwalen
Het onbekende brengt ons vaak de mooiste verrassingen! Denk aan Alice in Wonderland. Verdwaald, maar is er net een dorpsfeest aan de gang? Ga zitten, bestel wat te drinken en ervaar wat je ziet!  Afslag gemist? Kijk om je heen, welke nieuwe en onbekende dingen zie je? Je hebt de tijd. Het is vakantie!

En verder…

8. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het hier niet…Vergeet de tijd! Schema’s en deadlines heb je thuis genoeg. En die bus die je wilde halen heeft in dit deel van de wereld toch altijd vertraging of rijdt gewoon niet. Dat merk je vanzelf…

9. Je hoeft niet altijd elkaars taal te spreken om elkaar te begrijpen.
Mooi moment om je non-verbale communicatieskills te oefenen. Op welke andere manieren kun jij iets duidelijk maken? Maak er een sport van. Welke gebaren zijn universeel? Hoe kun je associëren of via een soort ‘real-life’ Pictionary toch duidelijk maken wat je wilt. Hoe beweeg jij je? Hoe red jij je? Wat werkt, wat niet? Ervaar door te doen, faal, lach om fouten en misverstanden.

10. Vergeet alles hierboven en focus in je schaarse vrije tijd op wat echt belangrijk voor je is. 

Fijne zomer!!

 

 

Relaxte en relativerende groet,

Stefanie Couwenberg
Jouw trainer, spreker & facilitator die buiten de lijntjes denkt. BDL Communicatie & Training

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

De kracht van de facilitator: investeren i.p.v. repareren.

De kracht van de facilitator: investeren i.p.v. repareren.

Laatst belde een klant, die eerder last-minute had besloten om uit kostenoverweging, toch geen gebruik te maken van mijn diensten als facilitator. Daar had deze leidinggevende nu spijt van. Het bleek toch moeilijker dan gedacht om, als je zelf inhoudelijk betrokken...

Ontwaak uit je winterslaap en maak van je werk een feestje

Ontwaak uit je winterslaap en maak van je werk een feestje

Het lijkt nog maar net kerstvakantie geweest, maar de krokusvakantie en de eerste zonnige dag heeft medio februari inmiddels alweer zijn intrede gedaan. Vanaf de jaarwisseling heb ik, naast mijn projecten, alweer wat mooie sessies mogen begeleiden. Meestal liepen ze...

Buitenspelen voor ambtenaren 3.0.

Buitenspelen voor ambtenaren 3.0.

Bureaucratie, een gebrek aan flexibiliteit, niet weten wat er speelt of waar mensen buikpijn van hebben…Een veelgehoorde klacht als het gaat om ambtenaren. Maar wat als we de regels vereenvoudigen en zoeken naar een meer betrokken en interactieve vorm van...