Zó stimuleer je verbeeldingskracht. Leuk en uitermate effectief!

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

27 februari 2019

Als je overmorgen zou veranderen in een superheld, wie zou je worden en wat zou je anders doen? Als je vandaag met een van je collega’s van leven zou moeten ruilen, met wie zou dat dan zijn en waarom? Hoe zou dat leven eruit zien? Wat zou er anders/ makkelijker door deze gebeurtenis  worden? …Zo maar wat vragen om de verbeeldingskracht te prikkelen tijdens een ‘opwarmrondje’ laatst bij een sessie waarbij een groep managers wilde brainstormen over meer werkplezier en betere resultaten in het team. Ik moedigde ze aan om te zoeken naar metaforen,  analogiën, films, foto’s, verhalen, tekeningen, levendige omschrijvingen etc.  Allemaal instrumenten om de verbeeldingskracht te prikkelen en de rechter hersenhelft te activeren.  Ik kreeg het warm. Want aanvankelijk waren er vooral fronsende blikken. Na de eerste vragen lieten de deelnemers hun voorbehoud voor wat het was en moedigden elkaar zelfs aan.   De angst gek gevonden te worden, werd vervangen door de collectieve aanmoediging van elkaar om met ‘gekke’ ideeën te komen.  Gelukkig maar.  Missie geslaagd.

Uitdagende vragen. Durf jij?
We hebben vaak de neiging om de vragen waarmee dit artikel begon, af te doen als raar, als kinderachtig of ‘niet zakelijk genoeg’. Maar wat deze vragen feitelijk doen, is de verbeelding prikkelen. Niet onbelangrijk als je graag anders wilt kijken naar bestaande situaties waarin je lijkt ‘vast te lopen’.
Waarom is dat toch dat we met niet-logisch denken in eerste instantie altijd zo’n moeite blijken te hebben en zelfs weerstand ervaren als we worden gevraagd eens ‘buiten de lijntjes’ te kleuren?
…Simpelweg omdat we ‘het niet gewend zijn’. Een vergadering ‘hoort’ te beginnen met een agenda. Een training ‘moet’ beginnen met een voorstelrondje. Een probleem oplossen doen we ‘normaal’ door dat probleem te analyseren voordat we nadenken over een oplossing.

Ik daag je uit om de vragen uit het begin van dit artikel eens op je eigen probleem te betrekken. Wat gebeurt er?
Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat je je in gedachten al een beeld vormt wat je morgen anders zou doen als je de krachten had van bijvoorbeeld Superman.
Verbeelding is de start van creatief denken en staat aan de basis van oplossingsgericht denken. Wie niet durft te dromen, blijf hangen in de dagelijkse realiteit. Wie wil veranderen durft te visualiseren.

Oefening
Mocht dit je wat zweverig in de oren klinken, zoek dan eens een afbeelding die wat jou betreft symbool staat voor de situatie waar je je nu in bevindt en/of hoe je je nu voelt. Zoek vervolgens een beeld dat voor jou symbool staat voor waar je heen wilt: je ideale werk- of privésituatie.
Neem even de tijd om je het volgende te bedenken.
Wat is het verschil tussen de 2 afbeeldingen?
Hoe voel je je bij de omschrijving over afbeelding 1 en over afbeelding 2?
Wat zie je?
Wat zijn de overeenkomsten?

Als je dit doet zul je –zelf al ben je sceptisch- zien dat er vaak onbewust iets gebeurt; Je maakt je voorzichtig een voorstelling van wat mogelijk is. Je denkt ongemerkt al na over hoe je  de gewenste situatie kunt bereiken… Kinderlijk? Misschien. Kinderlijk eenvoudig en effectief? Zeker!

Meer weten over de kracht van verbeelding en de magie van creatief en oplossingsgericht denken?
Tijdens de workshops en trainingen van BDL Buiten de Lijntjes, leer je o.a. Creatief Denken, Storytelling, Mindmappen en meer!
Meer weten? Kijk op www.denkbdl.nl. Ik bied jou als lezer hierbij ook een GRATIS EBOOK aan. Laat dan hier je gegevens achter en je ontvangt het in je mail.

 

Creatieve groet,

Stefanie Couwenberg

 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

De geheimen van transparante raadscommunicatie

De geheimen van transparante raadscommunicatie

Ik krijg steeds vaker de vraag vanuit griffies: “Kun je ons helpen met het verbeteren van onze communicatie?”  Natuurlijk kan dat. Enerzijds is raadscommunicatie niet anders dan ‘gewone’ communicatie. Anderzijds ligt de focus vaak anders. En dat ‘anders kijken’ is...

Ambtenaar, kom je buiten spelen?

Ambtenaar, kom je buiten spelen?

Een mailtje van een oud-cursist die me vraagt hoe ik als inwoner kijk naar een probleem op het gebied van mobiliteit, met het verzoek of ik hem eens mee wil nemen in mijn belevingswereld als ‘klant’ brengt me even terug naar eind 2022. Ik verzorgde toen met René...