Zó krijgt jouw team vleugels!

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

23 januari 2019

Ken je dat? Dat je het vaak, ook tijdens een brainstorm, moeilijk vindt om je vooroordelen te laten varen? Om je niet te laten belemmeren door ervaringen uit het verleden?  Probleemoplossend denken kan soms echt een uitdaging zijn als je erg veel weet van het probleem of de uitdaging waar je mee worstelt. Je hebt dan de neiging zaken te veel te analyseren. Te kijken naar in het verleden behaalde resultaten. Je bent immers zo bekend met het onderwerp. Jij bent de expert! En je weet dat het bij een brainstorm de bedoeling is om ‘out of the box’ te denken, maar dat is soms best lastig voor elkaar te boxen . Je kunt je brein wel trainen, maar nooit alle ervaringen helemaal wegcijferen.
Daarom is het bij brainstormsessies en inspiratie- en innovatiesessies een absolute aanrader om gebruik te maken van deelnemers met een frisse, onbevangen blik. De zogeheten friskijkers of wilde ganzen. Ze helpen je oplossingsgericht te denken.


Wake-up call
Wilde ganzen. Ik houd van deze metafoor. Ze danken hun naam aan het feit dat de wilde exemplaren onrust bij tamme ganzen teweeg brengen als ze overvliegen. Die tamme beesten zien hoe de wilde ganzen letterlijk en figuurlijk hun vleugels uitslaan. De tamme ganzen willen in hun hart ook mee met de trek.  Ze worden wakkergeschud.
Kortom…Aanwezigheid van wilde ganzen bij een overleg/ brainstorm of inspiratiesessie kan uitermate effectief werken. Ze zitten nog niet in het vaste patroon waar jij je vaak als ‘door de wol geverfde specialist’ ongemerkt in bevindt.

Wat voor persoon kies je?
Een wilde gans kan iemand zijn van een andere afdeling of een ander team. Of gewoon buiten de lijntjes iemand die slechts in geringe mate bekend is met de materie en daarom echt ‘met de blik van een buitenstaander’ durft te kijken en zich nog echt verwondert.  Voor afdelingen/ organisaties die willen innoveren is de wilde gans uitermate effectief en waardevol. Er zijn zelfs verhalen van bedrijven die hun kinderen hun producten/ diensten  mede laten testen om deze reden. Wilde ganzen zijn onbevangen en eerlijk. Ze durven gewoon nog te zeggen wat goed gaat en wat beter kan. Handig toch?


Waar let je op als je gebruikt maakt van een Wilde Gans in je overleg?

  • De ‘blanco’ deelnemer heeft geen persoonlijk belang bij bepaalde oplossingen.
  • Het moet wel iemand zijn, die nieuwsgierig is, die bereid is mee te denken én geïnteresseerd is in de geformuleerde vraag/ probleemstelling.

Ik ben fan van deze aanpak. Het zijn namelijk vaak de Wilde Ganzen ( of dwarsdenkers, friskijkers hoe je ze noemen wilt) die met de meest verrassende oplossingen komen. Dus waar wacht je nog op?

 

 

Vluchtige, geïnspireerde groet,

 

 

Stefanie Couwenberg

Durf jij Buiten de Lijntjes te denken? Ik help je graag! www.denkbdl.nl

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

De geheimen van transparante raadscommunicatie

De geheimen van transparante raadscommunicatie

Ik krijg steeds vaker de vraag vanuit griffies: “Kun je ons helpen met het verbeteren van onze communicatie?”  Natuurlijk kan dat. Enerzijds is raadscommunicatie niet anders dan ‘gewone’ communicatie. Anderzijds ligt de focus vaak anders. En dat ‘anders kijken’ is...

Ambtenaar, kom je buiten spelen?

Ambtenaar, kom je buiten spelen?

Een mailtje van een oud-cursist die me vraagt hoe ik als inwoner kijk naar een probleem op het gebied van mobiliteit, met het verzoek of ik hem eens mee wil nemen in mijn belevingswereld als ‘klant’ brengt me even terug naar eind 2022. Ik verzorgde toen met René...