Zalig niets doen? Uitermate productief!

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

15 juli 2021

Het is zomer! Je gaat met vakantie of hebt misschien al vakantie. Je wilt even niet aan werk denken. Je hoofd lekker leeg maken. En precies dan gebeurt het…..Dat ene idee waar je al zo’n tijd op zat te broeden ontstaat. Dat project waarvan je niet wist hoe je het moest organiseren krijgt in je hoofd helemaal vorm. Die oplossing voor dat vraagstuk komt opeens ‘oppoppen’. En dat terwijl je had besloten eens een paar weken niet aan je werk te denken!
Dat komt omdat creatieve ideeën ontstaan, wanneer er ruimte voor is in je hoofd. Die ruimte (en tijd) moet je maken. Juist door eens iets anders te doen. Te ontsnappen aan je dagelijkse routine.
Je hoeft er niet ver voor te gaan. Even kort iets anders doen, doet vaak al wonderen.

Creativiteit? Maak tijd!
Onthaasting en ontspanning staan niet zelden aan de bron van de meest simpele en geniale ideeën. Dus pak de fiets, ga eens uitgebreid in bad, ga sporten, boek die interessante reis of excursie, of gun jezelf deze zomerperiode gewoon een middag onderuitgezakt in de tuin.  Ook als je gewoon moet doorwerken. Dat is nu juist het voordeel aan thuiswerken: je kunt in de waan van de dag makkelijker bewust aan routines ontsnappen door je af en lekker af te laten leiden. Door even achter het scherm vandaag te komen.  Werkgevers van Nederland: dat is juist niet contra-productief: het bevordert de creativiteit!

Verandering van spijs…..
Op reis, maar zelfs door maar even kort de ‘kantoorsleur’ te ontvluchten, benut je onbewust veel makkelijker je verbeeldingskracht. Of dat nu tijdens het ‘gedachteloos’ opvouwen van de was is, die wandeling in je lunchpauze of in dat te gekke pretpark, museum of vakantieland.   Ze zeggen weleens:  verandering van spijs doet eten. Ik zeg: verandering van omgeving doet denken!

Een andere omgeving prikkelt automatisch de zintuigen (vaak hoor, zie en ruik je andere dingen). In je brein onstaan daarmee onbewust nieuwe verbindingen en je creativiteit wordt aangewakkerd.  Het mooie is…Je hoeft er (juist!) niets voor te doen!

Boek in je vakantie
Wie wil ontspannen met een goed boek, raad ik aan mijn lekkere dunne en uiterst praktische boek eens te lezen. Met praktische tips die je helpen om ook na de zomer met een gezonde dosis plezier en creativiteit weer aan de slag te gaan.

Wat ik ga doen deze zomer? In eigen land een paar weken genieten van ‘dolce far niente’. Zalig niets doen: uitermate productief!

Meer weten over creativiteit, een onspannen leven en meer werkplezier?
Bestel mijn boek en doorbreek zowel privé als zakelijk je vaste patronen.  Deze coronaperiode maakt duidelijk dat creativiteit een onmisbare 21ste eeuwse vaardigheid is, die niet alleen nodig is, maar het leven en je werk ook veel leuker maakt.  Ik help je daarbij graag op weg.

Creatieve groet,

 

 

Stefanie Couwenberg

 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

Corona en de positieve ambtenaar

Corona en de positieve ambtenaar

Blog over creatief en oplossingsgericht werken, kritisch kijken, leren participeren en de uitdagingen en kansen die deze tijd overheden biedt. Mijn mobieltje rinkelt. Coronabesmettingen nemen weer toe, bijeenkomsten worden vaker afgezegd. Ik betrap mezelf erop dat ik...

Thermostaartje…Over hokjesdenken in het onderwijs.

Thermostaartje…Over hokjesdenken in het onderwijs.

Met een beteuterd gezicht kwam hij naar buiten. Mijn 5-jarige. Eerder die week had hij al wat schoolwerkjes mee naar huis gekregen. Op één van zijn kleur(kras)platen stond: ‘probeer binnen de lijntjes te blijven’. Ik moest erom glimlachen en dacht ‘ hij zit net op...

Met creativiteit ben jij koning!

Met creativiteit ben jij koning!

Koningsdag 2021. Alles went. Leuk is het niet dat we nog niet met duizenden naar een concert mogen, niet nek aan nek door smalle straatjes de vrijmarkt kunnen afstruinen en niet naar hartelust hossend van eetkraam naar biertap kunnen hoppen. We hebben echter wel laten...