Ontwaak uit je winterslaap en maak van je werk een feestje

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

15 februari 2024

Het lijkt nog maar net kerstvakantie geweest, maar de krokusvakantie en de eerste zonnige dag heeft medio februari inmiddels alweer zijn intrede gedaan.
Vanaf de jaarwisseling heb ik, naast mijn projecten, alweer wat mooie sessies mogen begeleiden. Meestal liepen ze als een trein. Soms hadden ze een wat langere aanloop nodig omdat mensen het lastig vinden om even uit hun dagelijkse routine te stappen en buiten de lijntjes te kleuren, buiten de kaders te denken. Maar als dat lukt, zoals bijvoorbeeld onlangs bij de provincie en een waterschap, dan geeft het deelnemers voldoening en nieuwe energie.

Helemaal met de komst van de Omgevingswet is nu het belangrijk om te kijken hoe je samen met anderen alternatieve oplossingen kunt bedenken. Hoe je anders kunt kijken en samen kunt werken, gebruik makend van elkaars denkkracht.
Daarbij zag ik dat de meeste ambtenaren vaak creatiever zijn dan ze zelf voor mogelijk houden. Mij verbaast dat niet. Creativiteit is niet alleen voor kunstenaars. Het is ook een krachtig gereedschap voor overheidsinstellingen en hun personeel.
Bij trainingen ‘Design Thinking met de Omgevingswet’ durf ik te stellen dat vrijwel iedere sceptische deelnemer na een dag zweten, klantreizen met hindernissen en creatief denken, met bruikbare extra ‘bagage voor het brein’ naar buiten komt.

Kleur in een bureaucratische omgeving
In plaats van vast te zitten in saaie procedures, heb ik overheidspersoneel afgelopen periode ook echt hun denkbeeldige vleugels zien uitslaan en nieuwe wegen zien bewandelen. Of het nu ging om het bedenken van innovatieve oplossingen voor verkeersproblemen, de onderlinge samenwerking in een team of het organiseren van een aansprekende bijeenkomst of het op een andere manier betrekken van inwoners.
Creativiteit maakt meer mogelijk dan je denkt. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een beetje kleur in een soms bureaucratische omgeving? Creativiteit zorgt voor een frisse wind, een nieuwe dynamiek en misschien zelfs een glimlach op het gezicht van je collega’s en al degenen die met de overheid te maken hebben…Dus gooi die stropdassen af of doe je pumps uit. Of allebei. Durf met de voeten op tafel samen de stiften op te pakken, de geeltjes te plakken, op elkaar voort te borduren en uiteindelijk gedurfde gezamenlijke keuzes te maken die de wereld een beetje kleurrijker maken.

Als je blijft doen wat je altijd al deed…
Geen idee waar te beginnen? Een beetje stimulans, sturing of extra training nodig? Ik help je graag. Ik ben er namelijk van overtuigd dat creatief en oplossingsgericht denken bij de overheid meehelpt aan een betere toekomst en een mooiere samenleving. Want, om nog maar even een open deur in te trappen, als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. Dan kan heel comfortabel zijn, maar het brengt je niet op nieuwe plekken of bij nieuwe oplossingen. En laat dat nou juist wél zijn wat deze tijd en de dynamische omgeving van ons vraagt.  Dus ben je een beetje ingedut? Ontwaak uit je winterslaap.  Moet je je op een verjaardag als ambtenaar verdedigen en uitleggen dat overheidsdienaren al decennia geen afwachtende pennenlikkers meer zijn ? Bewijs het tegendeel. Laat je brein bruisen, en ga samen met je collega’s en inwoners aan de slag met al die ‘lastige vragen’.  Durf jij van je werk eens wat vaker een feestje te maken? Aan de slag!

 

Creatieve groet,

Stefanie Couwenberg Jouw trainer, spreker & facilitator die buiten de lijntjes denkt.

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

De kracht van de facilitator: investeren i.p.v. repareren.

De kracht van de facilitator: investeren i.p.v. repareren.

Laatst belde een klant, die eerder last-minute had besloten om uit kostenoverweging, toch geen gebruik te maken van mijn diensten als facilitator. Daar had deze leidinggevende nu spijt van. Het bleek toch moeilijker dan gedacht om, als je zelf inhoudelijk betrokken...

Buitenspelen voor ambtenaren 3.0.

Buitenspelen voor ambtenaren 3.0.

Bureaucratie, een gebrek aan flexibiliteit, niet weten wat er speelt of waar mensen buikpijn van hebben…Een veelgehoorde klacht als het gaat om ambtenaren. Maar wat als we de regels vereenvoudigen en zoeken naar een meer betrokken en interactieve vorm van...