Knallen in 2018: zo slaag jij erin je goede voornemens uit te voeren.

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

31 december 2017

We knallen letterlijk en figuurlijk vaak op 1 januari en de korte periode erna.
Boordevol goede voornemens. Bereid om van alles te veranderen. Ons gewicht. De balans werk-privé: minder stress, meer aandacht voor elkaar. Meer sporten. Beter samenwerken etc.
Maar hoe staat het met die goede voornemens als het jaar vordert? Deze laatste dag van het jaar is een mooie dag om terug te kijken. Wat had je je dit jaar voorgenomen en is daarvan terecht gekomen?

Waarom ik altijd een beetje sceptisch sta tegenover goede voornemens is nu juist, omdat er in de praktijk vaak zo weinig van terechtkomt. Je kunt het vergelijken met een brainstorm, waarvan de deelnemers na afloop zeggen: “Zo dat was nuttig zeg…Daar kunnen we iets mee!” Maar als ik dan twee maanden later terugkom en er is nog geen idee uitgevoerd, voel ik de teleurstelling.

Begrijp me niet verkeerd: als facilitator van ideeënsessies ben ik helemaal vóór goede voornemens, inspirerende plannen en motiverende suggesties. Hoe meer ideeën hoe beter! Ik vind het alleen jammer dat het daar bij veel mensen bij blijft. Het bedenken van nieuwe plannen en ideeën voor de toekomst is mooi, maar het schort vaak aan de uitvoering.

Een idee heeft de meeste kans van slagen om ook daadwerkelijk uitgevoerd te worden als je er een actieplan aan koppelt. Wat ga ik doen? Wie heb ik daarvoor nodig? In welk tijdsbestek ga ik dit doen? Welke andere goede ideeën kan ik hier nog meer bij gebruiken?

En laat verder het geijkte ‘Ja Maren’ eens varen.
Tijdjes de brainstormsessies, of in dit geval het maken van een lijstje met goede voornemens, lukt dat meestal nog wel. Maar zodra het dan op de uitvoering aankomt, denken we toch vaak weer in beperkingen. Te weinig geld. Te veel geld. Te weinig effect. Te veel moeite. Bang dat niemand luistert. Moeilijk om mensen te overtuigen etc. Ik heb de meeste excuses de afgelopen jaren wel gehoord.
Het ‘Ja maar’ zorgt ervoor, dat goede voornemens in de ijskast worden gezet en mooie plannen op de plank belanden. Zonde.

Mijn advies: koppel aan je mooie idee/ je goede voornemen meteen een actieplan. Niet alleen een startdatum, maar ook een einddoel. Maak contact met mensen die hetzelfde nastreven en motiveer elkaar. Beloon jezelf als het gewenste is gebeurd en maak meteen een actieplan voor de volgende stap. Je krijgt ongetwijfeld vleugels en de wereld ligt aan je voeten.
Tot zover mij inspiratiemoment voor jou aan het eind van dit jaar.
Tegen mijn kinderen zeg ik altijd: wat je belooft, dat moet je doen. Houd jezelf dan ook aan de afspraken die je met jezelf maakt. Houd het niet bij goede voornemens maar pak door. En je zult zien dat je niet alleen vanavond, maar tijdens het bereiken van al je successen in 2018 de champagne kunt ontkurken! Proost. Op een mooi, succesvol en inspirerend 2018!

 

Eindejaarsgroet,

Stefanie Couwenberg
www.denkbdl.nl

 

P.S: Op zakelijk vlak wat hulp nodig bij het realiseren van goede voornemens? Ik help je graag Buiten de Lijntjes te denken! 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

De kerstdrukte weer overleefd? Weer fris en fruitig aan de slag? Zin in het nieuwe jaar? Zeg eens eerlijk…Zag jij ook niet een klein beetje op tegen al die dagen vol familieverplichtingen, eten, ‘gezellig’ doen, alle dagen de kinderen om je heen terwijl je eigenlijk...

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

We mogen nog 2 dagen van haar genieten. Dieuwertje Blok. Iedere avond zitten gespannen kindertjes (en hun ouders) om stipt 18.00 uur voor de televisie. Geen Netflix. Maar ‘ouderwetse’ televisie. Te wachten op hèt journaal van de dag. Het Sinterklaasjournaal. Ieder...