Huup Huup…

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

24 oktober 2017

Het is Dutch Design Week in Eindhoven. Mijn creatieve communicatiehart gaat er sneller van kloppen. Wat een mooie innovatieve ideeën worden hier gepresenteerd. En wat een creatief talent loopt er rond in ons mooie kikkerlandje. Op meer dan 100 verschillende plekken kan men inspiratie opdoen en zich verwonderen over de kracht van design. Van interactieve treincoupé tot liefhebbende robot. Van het thuis op eenvoudige wijze plastic recyclen tot futuristisch fietsen.

Was het maar iedere week Dutch Design Week! Of had iedere organisatie tenminste maar eens per jaar een expositie van de gekste, wildste en meest innovatieve ideeën van klanten, medewerkers en betrokkenen. Bedrijven zouden in dat geval nog weleens aangenaam verrast kunnen worden over hoeveel gekte en genialiteit ze ‘in huis’ hebben.

In De Wereld Draait Door hoor ik architect Winy Maas, onder andere bekend als ontwerper van de Rotterdamse Markthal, vol vuur vertellen over ‘Barbapapahuizen’: een concept om flexibel en duurzaam wonen in de toekomst mogelijk te maken. Volgens tafelheer Ali B is de beste man echt ‘ hartstikke gek’. Ik vind deze architect juist geniaal! Zijn verhaal laat ook zien hoe kinderlijk eenvoudig creatief denken eigenlijk werkt. Je moet wel durven associëren, gekke combinaties durven maken en verbanden durven te leggen.

Tijdens creatieve sessies hamer ik op zaken als ‘hoe gekker hoe beter’, ‘kan niet bestaat niet’ “associeer erop los’, ‘borduur voort’, ‘maak eens vreemde combinaties’…. En het werkt! Doordat Winy werd geïnspireerd door de werkwijze van Barbapapa’s die ‘kunnen wat ze willen worden’ en de link legde met woningbouw, kwam hij op het idee van flexibele behuizing met duurzame materialen. Misschien wel ‘dè bouwwijze van de toekomst’! En zo zien we deze week nog wel meer mooie innovatieve ideeën voorbijkomen in ‘de gekste stad’

Ook in de rest van het land zijn veel jonge ondernemers die buiten de lijntjes durven te kleuren en dat stemt me vrolijk.

Bladerend door de diverse dag- en weekbladen stuit ik op het initiatief van studenten die deelnamen aan de Blue Circular Challenge. Zij hebben manieren gevonden om voor het riool niet recyclebaar materiaal als tampons, vochtige doekjes en condooms (allen materialen die veel vocht op kunnen nemen) te gebruiken als dakbedekking. Hoe kun je het zo gek bedenken!

En terwijl ik het artikel lees, doet Google me nog een suggestie. Als ik de link open lees ik dat onlangs een klimaatexpert in Zimbabwe tijdens een wandeling in de natuur geïnspireerd raakte door een termietenhoop en de wijze waarop de termieten hun bouwsels op temperatuur houden. Hij bedacht vervolgens voor een groot winkelcentrum in Harare een ultra-zuinig ventilatiesysteem dat de luchtstroming van termietenhopen nabootst. Mooi toch?

Exposities, kunstwerken, architectuur, mode, literatuur….Al deze uitingen tonen aan dat er in velen van ons een kunstenaar schuilt. Dat we allemaal het vermogen bezitten om vaak hele verrassende oplossingen te vinden voor ogenschijnlijk onoplosbare problemen. Dat we allemaal anders (buiten de lijntjes) kunnen denken als we er wat moeite voor doen.

Deep down’ huist er een Barbapapa in iedere medewerker.

De kunst is alleen om hem/haar te motiveren uit de kooi te ontsnappen en eens wat vaker van (werk)vorm te veranderen. Ik help je/ jouw organisatie daar graag bij. Fijne werkweek…Huup huup….

Groet Stefanie Couwenberg
BDL Communicatie & Training

 

 

 

 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

De kerstdrukte weer overleefd? Weer fris en fruitig aan de slag? Zin in het nieuwe jaar? Zeg eens eerlijk…Zag jij ook niet een klein beetje op tegen al die dagen vol familieverplichtingen, eten, ‘gezellig’ doen, alle dagen de kinderen om je heen terwijl je eigenlijk...

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

We mogen nog 2 dagen van haar genieten. Dieuwertje Blok. Iedere avond zitten gespannen kindertjes (en hun ouders) om stipt 18.00 uur voor de televisie. Geen Netflix. Maar ‘ouderwetse’ televisie. Te wachten op hèt journaal van de dag. Het Sinterklaasjournaal. Ieder...