Hoe ruimte voor ideeën inwoners van Schiedam inspireert

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

15 december 2017

Kansdenken, daar zijn ze in mijn nieuwe woonplaats (en tevens geboorteplaats) Schiedam meester in, zo blijkt.
Toen ik er rond mijn twintigste vertrok, gaf ik aan nooit meer terug te willen.
Nu, 20 jaar , enkele woonplaatsen en een man en 2 kinderen later, ben ik weer terug in de stad waar ik geboren ben. Schiedam.

Voor het werk van mijn man keken we eerst in Delft. Een stad die bij mij, bij ons , beduidend meer tot de verbeelding sprak. We bekeken veel oude huizen met (te) veel onderhoud voor (te) veel geld. .. Toch maar weer eens in mijn geboortestad kijken. De wijk Sveaparken waren ze aan het bouwen toen ik ooit uit de stad vertrok.
We waren blij verrast! Het bleek een mooie woonwijk met veel groen en speelplekken met alle voorzieningen om de hoek, aan de rand van natuurgebied Midden-Delfland. Precies tussen Rotterdam en Delft in. Hoewel we aanvankelijk vooral vielen voor de strategische ligging en de mooie wijk, (vrienden die op bezoek zijn ‘grappen’ altijd dat het lijkt of ze in een vakantiepark zijn), viel ook het woongenot in mijn geboorteplaats niet tegen.
Door vrienden en door mijn eigen broer, inmiddels woonachtig in rustiek Friesland, werd ik echter voor gek verklaard. “Je woonde in dat prachtige Zeeland en je gaat nu terug naar Schiedam? Van zilte zeelucht naar de rook van Pernis? Van rust en ruimte naar drukte en postzegeltuinen? Je bent gek!” Maar als ik één ding heb geleerd in het leven, is het naar je onderbuikgevoel te luisteren en vooroordelen te laten varen. En vanaf het begin dat ik hier weer woon , heb ik gevoel weer ‘thuis’ te zijn. Schiedam blijkt verrassend, innovatief en bol te staan van de mooie evenementen en stedelijke ontwikkelingen!

Als cultuurliefhebber kan ik er mijn hart ophalen. We hebben een prachtig Stedelijk Museum met spraakmakende tentoonstellingen, een Jenevermuseum dat de geschiedenis van onze stad prachtig vertelt, een modern Theater aan de Schie met verrassende programmering waarvan de directeur niet aarzelt om ook de minder ‘veilige’ voorstellingen binnen te halen. Een gezellig Wennekerpand met een prachtig poppodium en een filmhuis. De mooiste en groenste bibliotheek van Nederland in de voormalige Korenbeurs die zeven dagen per week geopend is, tal van prachtige ateliers en winkels met handgemaakte producten. En sinds kort ook een mega-bioscoop. Ik word er blij van.
Ik kende de Korenbeurs nog als vervallen pand waar je kon tafeltennisen en waar later Jan de Bouvrie een poging waagde om er nog wat van te maken.
Ik herinnerde me het centrum met zijn Hoofdstraat als een troosteloze bedoeling met veel dichtgespijkerde panden.
Als ik nu door het centrum loop, zie ik hoe innovatief Schiedam met leegstand omgaat, zoals ook werd bewezen op het Feest der Leegstand.
Met de kerstdagen zijn bijna alle etalages mooi en feestelijk aangekleed en is de Hoogstraat een walhalla voor pop-up stores en serieuze groeiende ondernemers.
De grote winkelketens vind je er niet meer. Die zitten in het nabijgelegen winkelcentrum De Nieuwe Passage.
En natuurlijk valt er nog veel te verbeteren. Maar de ‘authentieke’ winkeltjes en aparte boutiekjes vind je hier juist wel! Van een winkel in Portugese delicatessen tot een echte Italiaan met een passie voor Sicilië. Van kwalitatieve kindermode tot ambachtelijke Goudsmit.

Ik durf te zeggen dat Schiedam één van de weinige steden is die leegstand ziet als kans en daarmee eigenwijze innovatieve ondernemers met lef aantrekt, die zich niets aantrekken van vooroordelen. Het is niet voor niets dat Chinese toeristen na het aandoen van modern en high-tech Rotterdam een stop maken in het ‘authentieke’ Delfshaven of, steeds vaker, in prachtig historisch Schiedam met zijn molens, musea, jeneverstokerij en verrassende winkeltjes.
Wie door het gastenboek van het Stedelijk Museum bladert (dat best nog wat harder mag roepen dat ze er zijn en dat het er geweldig is en dat je er heerlijk kunt lunchen tegen een prijs die je zelf mag bepalen!), is verrast door de vele buitenlandse toeristen die de stad prijzen als ‘Cultural Hub’ ‘Rotterdam’s Biggest Surprise’ en ‘Little Delft’.

Naast organisaties als ‘De winkelmeiden’, zeer actieve citymarketeers en innovatieve creatieve ondernemers, is de stad ook gezegend met een gemeentebestuur dat letterlijk figuurlijk ruimte biedt voor kansen en burgerinitiatieven. Terwijl in mijn voormalige woonplaats Vlissingen de burgertop G1000 vakkundig door de raad werd ‘afgeschoten’ (te duur, te veel werk, te ‘breed’) werd deze in Schiedam wèl georganiseerd. 1000 burgers mochten hun zegje doen over de toekomst van hun stad en van de uitkomsten van de burgertop werd ook echt werk gemaakt.   En op het platform ‘Schiedammers maken de stad’ biedt de gemeente ruimte aan mensen in de stad om op eigen kracht, met zo min mogelijk bureaucratie en regeltjes, eigen initiatieven op poten te zetten. Een goede omgeving om mensen alvast te laten wennen aan de toekomstige omgevingswet waarin zij in de toekomst zèlf aan het roer staan.

Ik vind het prachtig dat dat in mijn stad ook gewoon kan! Je kunt bijvoorbeeld een plek ‘pinnen’ voor Midden-Schiedam en weergeven hoe jij het toekomstig gebruik van dit gebied graag zou zien, of een video uploaden met jouw visie op de stad, je ‘tunnelvisie’ geven en meer.

Kortom: ik woon in een stad die niet alleen ruimte biedt aan kansen, maar ruimte zelf ook ziet als kans! Een plek waar ik me als creatief denker en ondernemer uitermate thuis voel.

Welke stad inspireert jou en waarom? Vertel het me via een reactie op deze blog en/of kijk op www.denkbdl.nl.

Trotse Schiedamse groet,

Stefanie Couwenberg
www.denkbdl.nl

 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

De kerstdrukte weer overleefd? Weer fris en fruitig aan de slag? Zin in het nieuwe jaar? Zeg eens eerlijk…Zag jij ook niet een klein beetje op tegen al die dagen vol familieverplichtingen, eten, ‘gezellig’ doen, alle dagen de kinderen om je heen terwijl je eigenlijk...

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

We mogen nog 2 dagen van haar genieten. Dieuwertje Blok. Iedere avond zitten gespannen kindertjes (en hun ouders) om stipt 18.00 uur voor de televisie. Geen Netflix. Maar ‘ouderwetse’ televisie. Te wachten op hèt journaal van de dag. Het Sinterklaasjournaal. Ieder...