Feces, Factor A, jaarruimte en ander taalleed

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

15 september 2017

Naar aanleiding van de anamnese is onderzoek gedaan. In de onderzochte feces zijn geen abnormaliteiten aangetroffen die de aanwezigheid van de abdominale klachten kunnen verklaren.” ..Zomaar een zin uit een brief van mijn huisarts, waarin de uitslag van een darmonderzoek wordt gecommuniceerd. Nu ben ik gelukkig redelijk ‘talig’ en begrijp ik prima wat hier staat, maar voor veel andere mensen ligt dit anders. Zou er hebben gestaan:“We hebben naar aanleiding van uw verhaal uw ontlasting onderzocht. Die bleek normaal. De oorzaak van uw buikklachten is daarmee niet gevonden in uw ontlasting.” Dan zou de arts vermoedelijk veel minder vragen over de onderzoeksuitslag hoeven te beantwoorden.

En natuurliik hoeft niet iedere brief in Jip en Janneke-taal of op het zo ‘gepredikte’ B1 niveau geschreven te worden. Maar wat meer aandacht voor begrijpelijk schrijven is in veel gevallen zo gek nog niet.

Want een belastingdienst die het in een brief aan klanten heeft over de premie Whk naast de basispremie WIA en het nominatief deel van de aangifte’ maakt het voor mij niet leuker èn zeker niet makkelijker om aangifte te doen.

En wat te denken van de woningstichting die in een brief naar inwoners van een wijk met 80% allochtonen in onderstaande bewoordingen haar klanten uitnodigt om mee te komen denken?

“Participatie en integratie in het besluitvoeringsproces hebben wij hoog in het vaandel staan. Wij nodigen u daarom uit om op (..) kennis te nemen van de voorgenomen besluitvorming. Op deze avond kunt u ook nog alternatieven te berde brengen.” Ik denk niet dat er veel bewoners zijn geweest op de bewuste avond….

Dat het echt niet alleen laaggeletterden of anderstaligen overkomt dat zij brieven niet begrijpen, blijkt nog maar weer eens uit een e-mail die ik deze week ontving. Dit keer geen schrijven van mijn huisarts, maar van mijn financieel adviseur. Ik kreeg het verzoek de ‘Factor A’ nader te bekijken, want om mijn pensioenaangroei te garanderen was een herziene jaarruimteberekening noodzakelijk. Ehhhh? Factor C ken ik als communicatieprofessional wel, maar factor A? En mijn jaarruimteberekening? Toen ik belde en mijn adviseur mij vertelde dat ze gewoon wilde kijken wat ik per jaar maximaal belastingvrij zou mogen sparen voor mijn pensioen, dacht ik: “Waarom staat dat er dan niet gewoon?”

Mijn advies is om altijd ‘gewonemensentaal’ te schrijven. Niks Jip en Janneke (voor kleuters), niks B1 of andere classificering. Maar gewoon. Begrijpelijk. Nederlands. Niet meer en niet minder.

En dat ‘gewoon’ heel simpel klinkt, maar toch niet zo makkelijk blijkt te zijn, begrijp ik.

Op onderstaande websites vind je daarom alvast wat hulpmiddelen:

www.kennisbank-begrijpelijketaal.nl
www.klinkendetaal.nl
www.zoekeenvoudigewoorden.nl
www.accessibility.nl (gratis tool om leesniveau te testen)
www.communicatierijk.nl/vakkennis (kies voor taalniveau)

En heb je niet genoeg aan wat online assistentie? Dan is BDL Communicatie & Training er uiteraard om jou te helpen!

In de training begrijpelijk schrijven krijg je handige tips om je eigen teksten kritisch te bekijken. Schrijven is net als fietsen. Iedereen kan het, maar snelheid en vaardigheid krijg je door het vaak te doen/ veel te oefenen! Hieronder alvast wat tips.

  • Verplaats je in de lezer. Wat zijn zijn/ haar gevoelens? Wat wil de lezer eigenlijk weten/ doen? Wie is je lezer?
  • Wat wil jij van de lezer?
  • Maak je zinnen niet te lang;
  • Vermijd de lijdende vorm;
  • Schrijf persoonlijk;
  • Wees voorzichtig met moeilijke en/of lange woorden en kies eens een ander woord;
  • Schrijf liever positief;
  • Zorg voor structuur in je tekst;
  • Besteed aandacht aan de zinsopbouw, woordkeus en leestekens;
  • Gebruik alleen afkortingen die algemeen gangbaar zijn.

Meer weten? Schrijf je dan nu in voor mijn training Begrijpelijk Schrijven. Je kunt me ook bellen/ mailen voor meer info. Ik help je graag.

Groet Stefanie Couwenberg

 

 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

De kerstdrukte weer overleefd? Weer fris en fruitig aan de slag? Zin in het nieuwe jaar? Zeg eens eerlijk…Zag jij ook niet een klein beetje op tegen al die dagen vol familieverplichtingen, eten, ‘gezellig’ doen, alle dagen de kinderen om je heen terwijl je eigenlijk...

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

We mogen nog 2 dagen van haar genieten. Dieuwertje Blok. Iedere avond zitten gespannen kindertjes (en hun ouders) om stipt 18.00 uur voor de televisie. Geen Netflix. Maar ‘ouderwetse’ televisie. Te wachten op hèt journaal van de dag. Het Sinterklaasjournaal. Ieder...