Jobcreatie(f): een andere kijk op werk

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

30 september 2018

‘Uitvoering van de Participatiewet. Inwoners ondersteunen die het echt nodig hebben. Ondernemers op creatieve wijze stimuleren om mensen aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Vaak zijn het mooie woorden, maar worden ze ook waargemaakt door de desbetreffende ‘sociaal betrokken’ organisatie?
Woensdag 26 september kreeg ik in Maassluis het zonnige antwoord.

Tijdens een netwerkbijeenkomst bij Stroomopwaarts (de voormalige sociale dienst) ontmoette ik diverse creatieve ondernemers met het hart op de juiste plaats. Ze vertelden me verhalen over hoe je maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen èn (juist!) winstgevend kunt zijn. Van het recyclen van papier tot het produceren van ‘bloeipapier’. Van het geven van taaltrainingen aan laaggeletterden tot het verzorgen van sollicitatietrainingen.
Succesverhalen, fijne gespreksstof, lekker gebak en goede koffie: het basisrecept van een prettige bijeenkomst.  Na afloop werd ik door Marja van der Meulen van Stroomopwaarts met enkele collega’s getrakteerd op een rondleiding door het werkleerbedrijf.
Geen standaard rondleiding. Geen ‘rondje sociale werkplaats’, maar een ‘grand tour’ waarbij we kennismaakten met de kansen van arbeidsbeperkingen. Wat mij betreft een schoolvoorbeeld van ‘Buiten de Lijntjes Denken’.

Werkprocessen aanpassen
Als je bereid bent om te kijken hoe werkprocessen kunnen worden aangepast aan de capaciteiten van mensen in plaats van andersom en als je bereid bent om mensen in te zetten op een plek in het werkproces die bij hun vaardigheden van dat moment past,  creeër je niet alleen banen.  Je creeërt ook zelfvertrouwen en schept ruimte om mensen dat(g)ene te laten doen waar ze goed in zijn!
We mochten ervaren wat er voor zowel werkgever als werknemer te winnen valt, als opdrachtgevers bereid zijn om werkprocessen op te splitsen in kleine stappen die vervolgens door verschillende mensen ingevuld kunnen worden.

Job creatie(f)
De term job carving was tot op die 26e september nieuw voor mij. Ik kreeg er hier ter plekke een beeld bij. Job Carving wordt ook wel jobcreatie genoemd, maar wat mij betreft is job creatieF een betere benaming…Want wat een creatieve oplossing om werk beter te verdelen!

In organisaties waar personeelstekorten zijn (bijvoorbeeld in de zorg) kunnen werkprocessen opnieuw onder de loep genomen worden. ‘Standaard werk’ wordt daarbij uit het werkproces gehaald van bijvoorbeeld verpleegkundigen en uitbesteed aan mensen die dit even goed of beter kunnen doen.
Daardoor heeft het beschikbare personeel meer tijd voor andere dingen, die wel specifieke kennis en/of opleiding vergen, minder stress en een hogere mate van productiviteit. Slim bedacht.
Een soortgelijke visie mocht ik 20 jaar geleden bij een van mijn eerste werkgevers Start Kans (inmiddels USG Restart) ervaren  en mijn hart maakte op die 26eseptember een sprongetje bij de realisatie dat de zoektocht naar ‘passend’ werk de afgelopen jaren gelukkig niet heeft stilgestaan. Alleen zouden er nog veel meer mogelijkheden zijn voor mensen met een arbeidsbeperking en/of grote afstand tot de arbeidsmarkt, als nog meer bedrijven bereid zouden zijn op een creatieve/ andere manier naar hun werkprocessen te kijken.

De rondleiding door de voormalige Dukdalf-werkplaats liet ons als bezoekers dus zien hoe je creatief met arbeid kunt omgaan om voor zo veel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking passend werk te vinden.

Mensenwerk loont
Dat mensenwerk loont, blijkt wel uit het feit dat de Dukdalf tuinstoelen die hier nog geproduceerd worden, bekend staan als de ‘Rolls Royces’ onder de campingstoelen: mooi, sterk en onverwoestbaar.
Tijdens mijn sessies Creatief Denken ‘predik’  ik altijd kan niet bestaat niet! Dat geloven ze bij Stroomopwaarts ook en ze handelen ernaar!
Nog een mooi voorbeeld: stalen profielen voor land- en tuinbouwbedrijven die in de kassen worden gebruikt om irrigatieslangen door te rijgen. Die komen  ‘in een kluitje’ in een doos vanuit de staalfabriek binnen. Als de tuinders ze snel en gemakkelijk willen kunnen plaatsen, dienen ze ontward te zijn. Liefst al met de nodige schroeven en rubbers erin, mooi gesorteerd, zodat tijdens het werk in de bloedhete kas de tuinder de profielen zo kan vastpakken en in de nok kan plaatsen. Dit soort ‘jobcarving’ scheelt de tuinder tijd, geld en frustratie van arbeidskrachten die voorheen moesten ‘pielen’ met onderdelen. En het schaft de werknemer met afstand tot de arbeidsmarkt, die geen bezwaar heeft tegen repeterend werk en die affiniteit heeft met techniek, een ‘basis’ werkplek, van waaruit hij/ zij zich verder kan ontwikkelen. Een win-win situatie die geld lijkt te kosten, maar uiteindelijk geld (en banen) oplevert!
Prachtig toch?
Dan maak je wat mij betreft, als organisatie die uitgaat van de kracht van inwoners en die mensen zelfstandig wil laten zijn door betaald werk, je belofte echt waar.

Een van de werkbegeleiders liet ons ook nog ‘het standaard monteren van coffee brewers in koffiemachines’ zien.
We drinken in Nederland heel wat koffie en hoe belangrijk is het, dat een menselijke hand onze geautomatiseerde koffiemachines eerst goed afstelt! Daarnaast geeft dit werkproces de werkbegeleider ook inzicht in de technische vaardigheden van mensen. Velen stroomden al door van het aanvankelijk eenvoudige technische werk bij de ‘sociale werkvoorziening’ naar volwaardige technische functies bij bedrijven in de omgeving. MKB-ers zitten te springen om technisch personeel!

En zo kan ik in mijn enthousiasme nog wel even doorgaan met mooie praktijkvoorbeelden. Maar er kunnen er altijd nog meer bij, dus lees onderstaand nog even mijn oproep als je zit te springen om personeel of als je werk hebt liggen wat mensenhanden kunnen doen als onderdeel van een (productie)proces! Prachtige voorbeelden en verhalen vind je overigens ook op de site KanDusWel.nl.

Deel uitmaken van een andere kijk op werk
Als je zo creatief met werk omgaat, kijkt naar kansen op de arbeidsmarkt en vanuit zowel werkgevers-en werknemersperspectief het lef hebt om te kijken naar wat wél kan,  maak je in mijn ogen de wereld een stukje mooier. Heb je oog voor elkaar. Een proces van arbeidscreatie(F) waar ik graag deel van uitmaak.
Op 10 oktober is de start van het Sociaal Economisch Netwerk en ik ga er zeker proeven van de collectieve creatieve denkkracht en visie op arbeid in regio. Jij toch ook?

Dank Open Coffee voor deze in alle opzichten mooie ochtend.

Dank Stroomopwaarts voor de geweldige rondleiding en het demonstreren van wat er mogelijk is, als je bereid bent anders naar werk en anders naar mensen te kijken!

Productieve  groet,

Stefanie Couwenberg
www.denkbdl.nl

PS: Ook anders kijken naar werk? Op vernieuwende wijze in gesprek met werknemers over talenten in plaats van verbeterpunten? Kom op 22-11 naar Focus op Flow ‘herontdek je medewerkers’ in Rotterdam!

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

De kerstdrukte weer overleefd? Weer fris en fruitig aan de slag? Zin in het nieuwe jaar? Zeg eens eerlijk…Zag jij ook niet een klein beetje op tegen al die dagen vol familieverplichtingen, eten, ‘gezellig’ doen, alle dagen de kinderen om je heen terwijl je eigenlijk...

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

We mogen nog 2 dagen van haar genieten. Dieuwertje Blok. Iedere avond zitten gespannen kindertjes (en hun ouders) om stipt 18.00 uur voor de televisie. Geen Netflix. Maar ‘ouderwetse’ televisie. Te wachten op hèt journaal van de dag. Het Sinterklaasjournaal. Ieder...