Design Thinking. Een avontuurlijke roadtrip vol nieuwe inzichten. Ga je mee op reis?

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

13 juli 2023

Het is vakantietijd. Heb je ook zo’n zin in een reis vol spannende stops en onverwachte wendingen, waarbij je samen wel ziet waar je uitkomt? Tourguide Stefanie Couwenberg brengt je buiten de gebaande paden. Spannend? Ja! Leuk? Zeker! Ook toepasbaar in het echte werk en leven als je deze metafoor begrijpt? 100 procent! Dus laten we samen op avontuur gaan en eens zien waar dat ons brengt.  Zet je favoriete muziek op en geniet van deze avontuurlijke roadtrip in het verrassende landschap van Design Thinking. Het is niet altijd een rechte weg of makkelijke route die we nemen,  maar de reis is gegarandeerd de moeite waard. Onderweg leren we van elkaar, krijgen we nieuwe inzichten en vinden we oplossingen die de mensen die er leven echt zullen helpen en jou een ‘Eureka’ gevoel geven dat je nooit eerder hebt ervaren. Dus stap in, laat je creatieve motor brullen en ‘enjoy the ride’ lieve mensen!

Op ontdekking
We gaan eerst op verkennings- en ontdekkingstocht en speuren eerst naar verborgen schatten, naar voor ons onbekende obstakels en stiekeme droombestemmingen en interessante zijwegen. We praten onderweg met mensen, observeren hun gedrag en proberen dieper inzicht te krijgen in de ons relatief onbekende cultuur en wat de mensen onderweg en op de plaats van bestemming echt nodig lijken te hebben. We volgen nu eens een keer niet onze gebruikelijke reisgids, maar wijken af van de route. We nemen de tijd om even te stoppen bij uitzichtpunt ‘Discover’, om echt even stil te staan. Een kaartje te leggen. Wat te lezen en te puzzelen en te tekenen. Het uitzicht in ons op te nemen en vooral ook wat informele en ontspannen gesprekjes met locals te voren. We proberen ons een beeld te vormen van onze uiteindelijke bestemming. Waar zou deze reis ons kunnen brengen en wat zijn manieren om er te komen?

 

Definiëren van de route
Nadat we hebben bijgetankt, vol zitten met informatie en aanknopingspunten, rijden we door naar het dorpje Define, waar we onze doelen en eindbestemming nu helder proberen te definiëren. We stellen de GPS in en bepalen nu wel een duidelijke route. We weten ondertussen beter waar we naartoe willen en wat we willen bereiken. Tijd om verder te gaan.

Beeld van de eindbestemming ontwikkelen
Vervolgens kronkelen we via bochtige weggetjes naar Develop-city, waarbij onderweg de creativiteit in volle bloei staat, de ideeën als paddestoelen uit de grond schieten en nieuwe en opwindende plaatsen langs de route ons hernieuwde energie geven. Dit reisconcept spreekt ons wel aan! We zijn begonnen aan een spannende reis, dachten een idee te hebben waar we heen gingen, weken af van de route. En terwijl we ons nu op een voor ons nieuwe onbekende route lijken te bevinden zijn we toch niet verdwaald. Integendeel. Buiten de gebaande paden hebben we met een gezonde dosis lef een nieuwe manier gevonden om gedachten over deze reis te ordenen, de reiservaring te verrijken en een prachtige gewijzigde en nieuwe route te bepalen die we graag aan anderen laten zien, zodat zij zich er ook een beeld van deze reis kunnen vormen. De route heeft voor ons bepaald waar we nu samen heen gaan. Dus toetsen we in de Tom-Tom wat nieuwe ‘points of interest’ in en kijken we waar de vernieuwde route ons brengt. We brengen ‘m daarna op een aantrekkelijke wijze en zichtbaar in kaart voor degenen die willen weten hoe ons idee over onze nieuwe eindbestemming en de weg er naartoe eruit ziet. Als we ons idee presenteren voegen we nog wat extra uitzichtpunten, bezoekersinformatie en mooie locaties toe.

Delivery point
Ten slotte is het zo ver. Het hoogtepunt van onze reis’ Delivery-Point’ doemt op. Onze bestemming en doel lijkt bereikt. We rijden voor de zekerheid nog een stukje terug. Testen de route nog eens,  verfijnen de kaart en zorgen ervoor dat alles soepel kan verlopen voor toekomstige reizigers op de door ons uitgestippelde weg, zodat we alle weggebruikers en passagiers ook in de toekomst een geweldige ervaring kunnen bezorgen.

… Goede reis in het prachtige land van Design Thinking!

Creatieve reislustige groet,
Stefanie Couwenberg

…..Jouw reisleider, spreker & facilitator die buiten de lijntjes denkt en je buiten de gebaande paden leidt naar nieuwe bestemmingen

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

De geheimen van transparante raadscommunicatie

De geheimen van transparante raadscommunicatie

Ik krijg steeds vaker de vraag vanuit griffies: “Kun je ons helpen met het verbeteren van onze communicatie?”  Natuurlijk kan dat. Enerzijds is raadscommunicatie niet anders dan ‘gewone’ communicatie. Anderzijds ligt de focus vaak anders. En dat ‘anders kijken’ is...

Ambtenaar, kom je buiten spelen?

Ambtenaar, kom je buiten spelen?

Een mailtje van een oud-cursist die me vraagt hoe ik als inwoner kijk naar een probleem op het gebied van mobiliteit, met het verzoek of ik hem eens mee wil nemen in mijn belevingswereld als ‘klant’ brengt me even terug naar eind 2022. Ik verzorgde toen met René...