De Wondervraag. Zó vind jij een oplossing voor ieder probleem.

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

18 december 2018

We zijn allemaal druk in de weer voor Kerst. De dag dat er volgens velen een wonder geschiedde.
Over wonderen gesproken…Zijn we daar niet allemaal naar op zoek? Ervaren we niet allemaal weleens een probleem of situatie waarvoor we dolgraag een oplossing zouden willen vinden, maar die in de verste verste (nog) niet zien?
Als trainer Creatief en Oplossingsgericht Denken, heb ik ervaren, dat het stellen van de zogeheten wondervraag mensen werkelijk tot verrassende inzichten brengt.

 

De wondervraag geeft eigenlijk altijd antwoord, en is afkomstig vanuit het oplossingsgericht coachen. De werkwijze is al in de jaren zeventig ontwikkeld door de innovatieve coaches Insoo Kim Berg en Steve de Shazer. Hieronder onthul ik, hoe het werkt.

 

Je hebt maar 3 dingen nodig om vandaag nog een oplossing te vinden voor jouw probleem:

Ben je er klaar voor? Schakel alle afleiding uit en neem het onderstaande even aandachtig in je op. Ik wens je een wonderlijke kerst en een magisch nieuw jaar!

 

Focus op einddoel en oplossingen
De wondervraag is een techniek waarbij je je afvraagt, hoe jouw situatie eruit zou zien, als je probleem opeens, als door een wonder in de nacht, verdwenen zou zijn. Bedenker Insoo Kim Berg kwam op het idee hiervoor, toen een van haar klanten opmerkte: ‘Om dit probleem op te kunnen lossen, heb ik een wonder nodig.’
Wat je met het stellen van de wondervraag doet, is de aandacht verschuiven. Je focust op wensen en mogelijke oplossingen in de toekomst in plaats van op het probleem zelf.  Simpel en uitermate doeltreffend.
We weten vaak maar al te goed wat ons probleem is. We zijn namelijk thuis en op het werk gewend om problemen uitgebreid te analyseren; Wat is de oorzaak; Wie zijn er betrokken; Wat ging er allemaal fout; Aan wie of wat ligt dat, etc. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig onderwijzers of medici die meteen naar een oplossing durven te kijken, zonder eerst uitgebreid te kijken naar waar het probleem vandaan komt. Dit lijkt veelal een logische werkwijze. Dus het stellen van onderstaande ‘wondervraag’ aan jezelf of aan een vriend of collega voelt in eerste instantie onnatuurlijk. Toch daag ik je uit het te proberen!
Het is verfrissend, om je te focussen op waar je heen wilt in plaats van waar je vandaan komt. Om eens na te denken over wat werkt en wat er allemaal mogelijk is en wat er allemaal goed gaat en beter kan, in plaats van op beperkingen en wat er mis is.
De kracht van ‘de wondervraag’ schuilt in de eenvoud en kan – mits je er verder (creatief) over na durft te denken –  ook echt wonderbaarlijke veranderingen in gang zetten !  Het is niet voor niets dat, om maar weer even de parallel te trekken met onderwijs en wetenschap, oplossingsgericht werken in het onderwijs en instellingen als Instituut voor Positieve Gezondheid steeds meer terrein winnen.  Het is bewezen, dat denken vanuit oplossingen en een gewenste toekomst direct concrete resultaten geeft en daarnaast een positief effect heeft op onze mentale gesteldheid!

 

De techniek: Stel dat….
De wondervraag begint met’ Stel dat’. De nadruk bij deze stel-dat vraag ligt op de oplossing in plaats van op het probleem. De wondervraag wordt altijd min of meer in dezelfde vorm gesteld:

“Stel je voor dat je na je werk naar huis gaat. Vanavond ga je slapen als gebruikelijk. Maar als je morgenochtend wakker wordt, heeft zich een wonder voltrokken.  Je probleem dat je had voor je ging slapen, is als sneeuw voor de zon verdwenen! Maar je sliep, dus je weet niet dat er in je slaap een wonder is gebeurd. Waar zou jij bij het opstaan en in de loop van de dag aan kunnen merken dat er een wonder is geschied? Wat is er precies anders? Wat voel je? Wat gebeurt er?”

Ik vind het zelf wonderbaarlijk hoe zo’n simpele vraag zo’n groot effect kan hebben. Het onderschrijft ook weer, dat creatief en oplossingsgericht denken écht geen hogere wiskunde is. Het is eigenlijk heel simpel. En toch is het niet eenvoudig, want je moet het ook echt wel gaan (en durven) doen!
De Wondervraag is de ideale manier om nu en in het nieuwe jaar een begin te maken met het creatief oplossen van problemen.
Voor wie zich meer meer wil bekwamen in creatief denken is dit ook een leuk breintraining. Het prikkelt je verbeelding en je moet durven om ‘groots’ te denken en een blik te werpen op wat je echt wilt bereiken. Zónder aannames en ‘ja-maren’, want een wonder maakt alles mogelijk!

 

DURF door te denken.
De kunst is om na het eerste antwoord verder na te denken over vragen als: ‘Zijn er dan nog meer dingen anders? ‘Wat zouden je collega’s aan je merken?’ Wat maakt dat je hier blij van wordt?
Volgende stap is dit alles in woord en/of beeld vast te leggen.
Maak een tekening, een mindmap, of verwoord jouw toekomstbeeld in een dagboek of vlog.
En als je alle ‘wilde ideeën’ (die vaak uiteindelijk uitermate realiseerbaar blijken!) hebt vastgelegd in woord of beeld, dan start je met het maken van een actieplan (wat, wie, waarom en hoe) om concreet verder te werken aan de gevonden oplossing(en).
En zo wordt jouw fantasie werkelijkheid!…Wat een wonderlijk begin van 2019!

Dus…Denk groot, begin klein. Maar begin!
Veel succes.

Wonderlijke groet,

Stefanie Couwenberg
www.denkbdl.nl

 

P.S: Opdrachtgevers van gemeenten en woningcorporaties bij wie ik tijdens sessies de methode van “Waarderend Onderzoeken’ heb toegepast, zullen elementen van de ‘toekomst-en droomvragen’ herkennen. Dat klopt ‘Appreciative Enquiry’ vindt namelijk ook zijn oorsprong in het ‘oplossingsgerichte werken’.  Durf te verkennen, te verlangen, vorm te geven en te vernieuwen! Binnenkort daarover meer…

 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

De kracht van de facilitator: investeren i.p.v. repareren.

De kracht van de facilitator: investeren i.p.v. repareren.

Laatst belde een klant, die eerder last-minute had besloten om uit kostenoverweging, toch geen gebruik te maken van mijn diensten als facilitator. Daar had deze leidinggevende nu spijt van. Het bleek toch moeilijker dan gedacht om, als je zelf inhoudelijk betrokken...

Ontwaak uit je winterslaap en maak van je werk een feestje

Ontwaak uit je winterslaap en maak van je werk een feestje

Het lijkt nog maar net kerstvakantie geweest, maar de krokusvakantie en de eerste zonnige dag heeft medio februari inmiddels alweer zijn intrede gedaan. Vanaf de jaarwisseling heb ik, naast mijn projecten, alweer wat mooie sessies mogen begeleiden. Meestal liepen ze...

Buitenspelen voor ambtenaren 3.0.

Buitenspelen voor ambtenaren 3.0.

Bureaucratie, een gebrek aan flexibiliteit, niet weten wat er speelt of waar mensen buikpijn van hebben…Een veelgehoorde klacht als het gaat om ambtenaren. Maar wat als we de regels vereenvoudigen en zoeken naar een meer betrokken en interactieve vorm van...