Dag van de Stad 2017. Zelfs het toiletbezoek was een feestje…..

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

31 oktober 2017

Maandag 30 oktober 2017 was ik te gast op de Dag van de Stad.

De Werkspoorkathedraal in Utrecht was getransformeerd tot innovatieve broedplaats van (vooral) overheidspersoneel met Lef.

De keuze in de sessies was reuze. Van ‘Spelenderwijs samen werken aan een gezonde stad’ tot ‘meebouwen aan Stedelijk Voedselbeleid’. Van ‘City Deal’ tot ‘Stadslab’. Van ‘Circulaire Gebiedsontwikkeling’ tot ‘Creatieve Bouwvraagstukken’.
Er was zelf te veel keuze! ..Een ongekende luxe.
Het is me nog nooit gebeurd dat ik op een congres naar werkelijk iedere sessie toe had gewild. Het was de ideale mix van aansprekende sprekers, betrokken publiek en een voortreffelijke organisatie. Zelfs het toiletbezoek inclusief ‘Juffrouw Jannie’, oudhollandse snoepjes, Loesje posters en geurkaarsjes was een feestje.

Omgevingswet. Democratic Deal. Groene Schoolpleinen. Vervoersarmoede. Aardgasvrije wijken. Toekomstbestendige Winkelgebieden. Cultuur als drager van de stad. …. Vrijwel ieder onderwerp binnen de 14 thema’s werd belicht. Daarnaast kon je op excursie op diverse plekken in Utrecht, plaatsnemen in de TV-Studio en aansluiten bij lezingen.

Chapeau voor de organisatoren! Dat leerzaam ook leuk kan zijn is in de Werkspoorkathedraal maandag wel bewezen.

Wat ik mee naar huis genomen heb uit dat enorme diverse aanbod?

Dat (gelukkig) heel veel overheden inzien dat samenwerking kansen biedt en dat participeren experimenteren is, waarbij ‘buiten de lijntjes denken’ onmisbaar is.

Mijn persoonlijke favoriet was het Waarderende Onderzoek van o.a. Nathalie Hugenholz en Robbert Masselink binnen het Thema Samenwerkende Stad.

Terwijl Nathalie mij ’ s ochtends vroeg naar een bijzonder ontmoeting tijdens mijn werk, maakte de aanwezige cartoonist hier letterlijk een beeldend verslag van. (zie foto bij dit blog). Tijdens de vervolgsessie die middag, gingen in een rondetafelgesprek de diverse deelnemers met elkaar in gesprek over ieders tekeningen. Het leverde boeiende gesprekken op over samenwerking binnen stedelijke ontwikkelingen, die we via social media zeker nog even voortzetten.

Verder was ik aangenaam verrast door de stadsexpedities van Pepijn Verpaalen van Urbanos.

…..Allemaal mensen die maatschappelijke thema’s ‘ander dan anders’ durven ‘aanvliegen’ en inzien dat er nog genoeg kansen liggen binnen stedelijke ontwikkelingen voor zowel dromers als doeners.

Ik kijk al uit naar de volgende editie van de Dag van de Stad om me wederom te laten informeren en inspireren!

Grootstedelijke groet,

Stefanie Couwenberg
BDL (Buiten de Lijntjes) Communicatie & Training

 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant