“Het was maar de vraag of ik hier vandaag op tijd kon zijn. Mijn kinderen hadden dit weekend een schaatswedstrijd in Duitsland.” Zo begon burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort zijn openingsspeech tijdens de Dag van de Stad op 29 oktober. Het thema van de dag: De stad in balans.
Hoe zorg je voor een goed evenwicht tussen uiteenlopende belangen in onze groeiende steden en regio’s? Tussen bezoekers en inwoners? Tussen steen en groen? Tussen welvaart en welzijn?
Voor mij was deze opening in alle opzichten een prachtig begin.
Door het toepassen van een knap staaltje storytelling, nam de Amersfoortse burgervader ons in de authentieke Rijtuigenloods mee in een eveneens authentiek verhaal. Met shorttrack als metafoor voor de relatie tussen ondernemers, overheden, ontwikkelaars, bewoners en alle betrokken partijen in een stad.
“Wie weleens shorttrack wedstrijden gezien heeft, weet dat het snel gaat. Het is ook een tactisch spel. Een letterlijk en figuurlijk spanningsveld. Na korte tijd worden er door de verschillende deelnemers al wat voorzichtige duwtjes (wat eigenlijk niet mag) uitgedeeld en wisselen rijders van koppositie, door in gaatjes te duiken die ontstaan”. Het staat symbool voor de dynamiek die plaatsvindt bij de ontwikkeling van een stad of gebied. We doen het samen, maken samen die meters, maar iedereen heeft ook zijn eigen agenda”.
De burgemeester maakt ons duidelijk dat het bij de ontwikkeling van een gebied, altijd zaak is de balans te vinden tussen duwen en trekken. Tussen gaatjes laten vallen en in een gat duiken. Tussen kijken naar de ander en zelf reageren. Uit zijn woorden valt ook op te maken dat je het met ‘alleen hard schaatsen niet redt’.
“Bij shorttrack moet je ook slim zijn. Inzicht hebben in het spel. Het is namelijk lang niet altijd de sterkste deelnemer die wint.”
Tijdens de rit kan inderdaad van alles gebeuren, maar iedere deelnemer heeft een plan. De een is daarbij afwachtender dan de ander. Iedere schaatser schaatst op zijn eigen manier en gebruikt de eigen krachten en kwaliteiten zo goed mogelijk. “Een bijna ritmisch samenspel, waar bij de factor lef niet mag ontbreken.“
Bolsius showt ons de schaats van zijn dochter.
“Shorttrackers staan met hun speciale schaatsen zo schuin mogelijk op het ijs om optimaal te presteren en zoeken daarbij de randjes op van wat mogelijk is. Ze vallen vaak en hard”. (Ik zie de blauwe plekken van zijn kinderen bijna voor me) “Maar altijd tonen ze durf en lef”. Dat betekent een kans pakken die de ander niet ziet. Een beweging maken die je nog niet eerder zag. Maar óók durven om even in te houden, de situatie te overzien en je kans op het juiste moment te pakken als het speelveld het toelaat.
De essentie van ‘de stad in balans’ pakkend verwoord. En een knallend startschot van deze Dag van de Stad op 29 oktober!
Over een juiste en evenwichtige verdeling van het speelveld;
Over buiten de lijntjes durven te kleuren;
Over anders durven te kijken en te denken met de blik naar voren;
Over zoeken naar balans en tegelijkertijd de ‘status quo’ durven te doorbreken.
Na de verrassende opening, heb ik me volledig laten onderdompelen door ‘De Creatieve Stad’.
Dankjewel Stadslab Leiden, GOUDasfalt, Buiksloterham en Elisabeth Groen voor de interactieve workshops en excursie(s).
Het brein bruist en ik sta te popelen om de bij jullie opgedane kennis te delen met mijn klanten!
Dankjewel Gemeente Amersfoort, Platform31, A en O Fonds, AgendaStad, Bouwfonds, G40 en alle andere organisatoren en sponsoren dat jullie ervoor zorgen dat al die gedreven, enthousiaste en leergierige ambtenaren, bestuurders, architecten, inwoners en ontwikkelaars – die willen samenwerken, maar soms ook lijnrecht tegenover elkaar staan – elkaar in ieder geval één keer per jaar altijd letterlijk en figuurlijk weten te vinden!
In de sessies die ik faciliteer zoek ik altijd naar verbinding, juist als het ‘een beetje schuurt’. Mensen niet met elkaar in discussie laten gaan, maar in dialoog…Jullie laten met de Dag van de Stad ook zien, dat het niet uitmaakt of je dat nu met 6, 16 of 1600 man doet, zolang je het maar goed organiseert. Merci!
Enthousiaste groet,
Stefanie Couwenberg
www.denkbdl.nl
P.S: Nieuwsgierig naar creatieve manieren om in jouw woon-werk en/of leefomgeving iets te veranderen? De Omgevingswet vraagt van ambtenaren een fundamentele verandering van houding en gedrag. Maar hoe leer je dan anders kijken en anders werken? Creatieve en flexibele oplossingen verzinnen waar iedereen bij gebaat is? Durf, geïnspireerd door dit mooie event, eens wat vaker Buiten de Lijntjes te denken. Ik help je er graag bij!