3 tips om van deze Blue Monday een Do Monday te maken

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

15 januari 2018

Veel aandacht vandaag in de media voor Blue Monday. Schijnbaar de meest depressieve dag van het jaar. Nu is het buiten inderdaad hondenweer, maar er is genoeg om energie van te krijgen op deze druilerige dag. 5 Tips om je ook vandaag te laten inspireren om creatief en slagvaardig aan het werk te gaan.

1. Probeer eens iets nieuws: doorbreek routine.
Als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg, zei Einstein ooit.  Een waarheid als een koe. Ontevreden over je gewicht? Van op de bank hangen met een zak chips is nog nooit iemand afgevallen. Blijf je dit doen, dan verandert er niets. Ontevreden over je werk? Denk dan eens na over waar je blij van wordt. Waar droom je van? Wat kun je doen om dit negatieve gevoel om te zetten in iets positiefs? Schrijf op wat je te binnen schiet en onderneem nog deze week actie!
Ons brein is namelijk zo geconditioneerd om op routine te werken, dat wat zo eenvoudig klinkt (iets nieuws doen, iets veranderen om je beter te voelen), in de praktijk vaak heel moeilijk blijkt.
Om te zorgen dat je uit de ‘structuurmodus’ komt, kun je vandaag al beginnen om hele kleine dingen anders te doen. Dan wordt het daarna steeds makkelijker om iets te veranderen.
Iedere dag dezelfde route naar je werk? Pak vandaag naar huis eens een alternatieve route, kijk om je heen en verwonder je over de dingen die je normaal nooit ziet.
Ben jij altijd de laatste die vertrekt van je werkplek omdat je bang bent wat anderen zeggen/ vinden? Ruim vandaag eens (waarschijnlijk geheel tegen je principes in) om vijf voor vijf je bureau leeg en stap op tijd naar buiten. Je zult verbaasd staan, wat een ‘lange’ avond je nog voor je hebt en hoe fijn dit voelt.
Saaie werkplek? Zet eens een muziekje op.
Onrustige kantoortuin? Werk eens een dagje thuis: goed voor de productiviteit.

Doen dus! Maak van Blue Monday vanmiddag nog Do Monday!

2. Buiten krijg je lucht.
Nog geen pauze genomen vandaag? Gooi je haren even in de wind en haal een frisse neus. (Er is vast wel iemand van wie je een paraplu mag lenen…)
Buitenlucht is namelijk bewezen goed voor je mentale gezondheid. Na 15 minuten buiten wandelen, heb je dubbel zo veel energie. Je krijgt buiten ook vaak goede ideeën. En je bent even weg uit de drukte. Kom dus nu of straks letterlijk in beweging. Strek je benen. Vloek hartgrondig op een plek (een dijkje, een winderig hoekje, een verlaten kruising) waar toch niemand je hoort, op die lastige collega en/of die vervelende klus die je hebt gekregen. Denk vervolgens aan wat voor leuks je allemaal nog wilt doen deze week. En je zult zien: je hebt weer energie voor tien. En als het meezit, zijn er ook nog wat ideeën bij je opgekomen om een positieve draai aan je werk te geven. In de benen dus. Jas aan en even kort naar buiten. Van een beetje regen smelt je niet.

3.  Deel je zorgen. Laat je inspireren.
Deel je zorgen, wensen, dromen, gevoelens eens met een bekende of een collega. Ga met elkaar in gesprek.  En je mag best kritisch naar elkaar zijn. Als dit op respectvolle wijze gebeurt kun je zelfs nog wat van elkaar leren en kom je wellicht op ideeën hoe je negatieve ervaringen kunt omzetten in iets positiefs.  Ach, en gewoon je hart luchten, even aanpraten tegen iemand die bereid is te dienen als ‘klaagmuur’  kan ook heel verfrissend werken. In het meest positieve geval kun je elkaar zelfs nog inspireren en ideeën geven om iets te veranderen.

Dus Blue Monday?  Neem vandaag gewoon met een korreltje zout. Binnenkort is het weer Pink Thursday en het wordt ook wel weer een keer Black Friday…. Relativeringsvermogen en een gezonde dosis zelfspot helpen je door moeilijke dagen heen. Als ondernemer ken ik ook pieken en dalen.  Dagen die vol zitten met afspraken, klussen en aanvragen voor nieuwe projecten en dagen waarop het wat rustiger is en ik me afvraag of ik mijn omzetdoelen ga halen. Zoals vandaag.  Regen.  Een snothoofd. Geen afspraken en een BTW-aangifte die ik tot op het laatste moment heb laten liggen…Ik lach erom, schrijf een blog waar ik blij van word, maak nieuwe afspraken met inspirerende mensen en bedenk me dat de dag alweer half om is en ik aan de bak moet als ik morgen mijn afspraken goed voorbereid in wil gaan. Dus, geen tijd voor zelfmedelijden. Aan de slag! De deur uit met die negatieve gedachten. Ze voegen niets toe. Ik zet mijn schouders eronder om van deze resterende Blue Monday nog een Do Monday te maken.  Jij ook?

 

Kleurrijke groet,

Stefanie Couwenberg
www.denkbdl.nl

 

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

De kerstdrukte weer overleefd? Weer fris en fruitig aan de slag? Zin in het nieuwe jaar? Zeg eens eerlijk…Zag jij ook niet een klein beetje op tegen al die dagen vol familieverplichtingen, eten, ‘gezellig’ doen, alle dagen de kinderen om je heen terwijl je eigenlijk...

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

5 dingen die organisaties van het Sinterklaasjournaal kunnen leren

We mogen nog 2 dagen van haar genieten. Dieuwertje Blok. Iedere avond zitten gespannen kindertjes (en hun ouders) om stipt 18.00 uur voor de televisie. Geen Netflix. Maar ‘ouderwetse’ televisie. Te wachten op hèt journaal van de dag. Het Sinterklaasjournaal. Ieder...