3 onmisbare tips voor meer creativiteit en vrijheid in 2019!

j

Geschreven door: Stefanie Couwenberg

28 december 2018

De kerstdrukte weer overleefd? Weer fris en fruitig aan de slag? Zin in het nieuwe jaar? Zeg eens eerlijk…Zag jij ook niet een klein beetje op tegen al die dagen vol familieverplichtingen, eten, ‘gezellig’ doen, alle dagen de kinderen om je heen terwijl je eigenlijk ook nog wel wat werk moest afronden?  Voor mij gold dat in ieder geval wel.  Dit jaar besloot ik me eens aan deze ‘kerstflow’ over te geven en gewoon maar alles te doen wat er op mijn pad kwam en mijn werk even te laten voor wat het was. (Ook vanwege een val op mijn hoofd …Een geluk bij een ongeluk)

Gek genoeg heb ik met (of dankzij) deze instelling  nog best veel werk kunnen doen! Zelfs zoveel dat mijn ‘laatste blog’ van vorige week dus uiteindelijk nog gevolgd wordt door deze, op de valreep van  het jaar. Hoe dat kan? Ik vertel je hier mijn ‘geheim’ en geef je 3 tips om in 2019 de creativiteit in jouw brein en in jouw gezin ook volop de ruimte te geven!

De kracht van verveling
Ik had me zoals gezegd voorgenomen ‘ de boel even de boel’ te laten. Maar als je vrije tijd hebt en rust besluit te nemen, dan ontspruiten er ‘opeens’ de wildste ideeën.

De kerstvakantie is bij uitstek de tijd om jouw eigen creativiteit en die van je kinderen de vrije loop te laten.
Verveling? Dat is niet erg!  Maar probeer (en dat geldt voor alle gezinsleden) niet altijd meteen voor een beeldscherm te ploffen.  Laat de TV, Ipad of telefoon eens uit en ervaar wat er gebeurt als je jezelf gaat vervelen. Je gaat andere manieren zoeken om jezelf te vermaken.
Ik heb mijn kinderen buiten weer verstoppertje zien spelen, de Lego, Duplo en Kapla werd van zolder gehaald. Ze maakten de mooiste bouwwerken, tekeningen en zelfbedachte kerstslingers. En terwijl ik dit blog schijf, sleept zoon 1 met kerstbomen van de buren (50 cent per ingeleverde kerstboom op het verzamelpunt van de gemeente) en neemt zoon 2 bestellingen op voor zijn zelf bedachte appelflaphandel voor oudjaarsdag.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb echt geen voorbeeldige kroost en helemaal in de vakantie zou ik ze soms graag achter het behang plakken. De TV of Ipad aan lijkt dan  de ideale oplossing, maar het wordt er niet gezelliger op in huis.  Ik merk, dat als ik ze zelf laat nadenken over iets dat ze zouden kunnen gaan doen, zelf  vaak best  met slimme/ leuke ideeën komen. Verveling is dus kennelijk ergens goed voor!

Ouderwetse offline inspiratie
Zelf heb ik –terwijl  ik echt vaak de neiging had mijn computer of mail ‘even’ te bekijken- deze offline periode ook echt als verrassend ervaren.
Ik heb genoten van een spelletjesavond in de kroeg en staarde me met met mijn zoons ouderwets uren blind op puzzels van 500 tot 1000 stukjes.  We schaatsten.  Maakten ‘lichtjeswandelingen’ door de buurt rond etenstijd en kunstelden er op los tijdens het  verrassende ‘Kerstival’ in het Stedelijk Museum in onze eigen stad.
Ook bezocht ik met mijn oudste zoon van 7 ‘ de Speelfabriek’ in Rotterdam waar geen scherm aan te pas kwam, maar waar we autootjes in elkaar timmerden (en er een wedstrijd mee deden op een echte racebaan), waar we zeilbootjes ontwierpen en zelf bestuurden, vliegtuigjes maakten van afval en ze testten in een windtunnel, milkshakes letterlijk in elkaar fietsten en zelf spetterschilderijen en appelflappen maakten (daar ontstond ook een idee voor de ‘appelflappenhandel’ van zoonlief…).

We kochten krijtstiften en kleurden op de ramen. We keerden in ‘opruimwoede’ het huis binnenstebuiten, vonden onderwijl oude fotoalbums en vergeten speelgoed .
Ik schreef zelf ook weer eens ouderwets brieven en ansichtkaarten, bladerde door tijdschriften die nog in het plastic zaten, wandelde met mijn gezin heerlijk door de bossen en zong (en zing) luidkeels mee met de Top2000 op de radio, die ik normaal overdag vaak ‘vergeet’ aan te zetten.

Hoogste tijd om mijn schermtijd voor vandaag te beeïndigen en je te trakteren op de 3 beloofde tips voor meer creativiteit in jouw leven.

 

3 tips voor meer creativiteit in het nieuwe jaar

 

 • Besluit eens wat vaker helemaal niets te plannen. Geef jezelf en je gezin de kans voor verveling. Die kunst lijken we te zijn verleerd. Vertrouw erop dat de oplossing niet in het aanzetten van een scherm zit. Daag jezelf en je huisgenoten uit om zelf iets te verzinnen. Durf daarbij ruimte te geven aan ‘wilde’ ideeën.

 

 • Begin een grote schoonmaak. En wees niet teleurgesteld als je halverwege ‘strandt’ doordat je oude foto’s vindt, gaat bladeren door oude studie-of prentenboeken, speelgoed en gereedschap ontdekt waarvan je niet wist dat je het nog had. Die ‘ontdekkingstocht’ is juist ‘part of the fun’. Je ruimt in ieder geval een beetje op en stuit op oude spullen en herinneringen die je weer inspiratie geven voor de toekomst.

 

 • De belangrijkste tip: Durf los te laten en doorbreek patronen! In welk keurslijf zit jij? Moet je echt iedere dag tot half zes werken of mag het ook best eens kwart over 5  zijn?  Moet je iedere dag diezelfde file-route rijden naar kantoor of is er ook een mooiere binnendoor route die je niet meer veel tijd kost en ook nog eens ontspannen rijdt?
  Als ik thuis werk, zit altijd ‘keurig gekleed’ achter mijn bureau. Vandaag is dat echter in mijn oude spijkerbroek..  En toen ik me vanochtend aankleedde, besloot ik vandaag eens lekker geen BH aan te doen.  Fijn eens ‘de kopjes los in de kast’  Een gevoel van vrijheid dat  niemand ziet, maar ik zelf wel voel!
  Dus moet jij die stropdas vandaag echt om?
  Moet je echt ‘strakgerokt’ en ‘hooggehakt’  naar je afspraak of zou wat losser ook best eens mogen als je dat zelf fijn vindt?
  Leg jij de kleren van je kinderen ieder dag trouw klaar of mogen ze best eens naar school met een zelf bij elkaar gezochte outfit, ook al betekent dat 2 verschillende sokken en een gewaagde kleurencombinatie?
  Moeten jullie iedere dag om dezelfde tijd warm eten of kun je dit ook een ’s middags doen, zodat je ’s avonds wat meer tijd overhoudt?
  Ogenschijnlijk kleine  ‘losbrekers’ in deze eindejaarsperiode, maar een goede oefening in loslaten, patronen doorbreken en  (durven) doen waar je je prettig bij voelt en te ervaren wat het effect is.
  Kortom: Durf in 2019  ‘de kopjes eens vaker los in de kast’ te zetten! Ik kan het je aanraden.

  Ik wens je een mooi 2019 vol verrassende wendingen en creatieve vondsten!

Feestelijke groet,


Stefanie Couwenberg
www.denkbdl.nl

 

Durf jij buiten de lijntjes te denken?

Automatisch mijn blogs in je mailbox ontvangen?

automatisch blogs ontvangen
Loading

Deze blogs vind je vast ook interessant

De kracht van de facilitator: investeren i.p.v. repareren.

De kracht van de facilitator: investeren i.p.v. repareren.

Laatst belde een klant, die eerder last-minute had besloten om uit kostenoverweging, toch geen gebruik te maken van mijn diensten als facilitator. Daar had deze leidinggevende nu spijt van. Het bleek toch moeilijker dan gedacht om, als je zelf inhoudelijk betrokken...

Ontwaak uit je winterslaap en maak van je werk een feestje

Ontwaak uit je winterslaap en maak van je werk een feestje

Het lijkt nog maar net kerstvakantie geweest, maar de krokusvakantie en de eerste zonnige dag heeft medio februari inmiddels alweer zijn intrede gedaan. Vanaf de jaarwisseling heb ik, naast mijn projecten, alweer wat mooie sessies mogen begeleiden. Meestal liepen ze...

Buitenspelen voor ambtenaren 3.0.

Buitenspelen voor ambtenaren 3.0.

Bureaucratie, een gebrek aan flexibiliteit, niet weten wat er speelt of waar mensen buikpijn van hebben…Een veelgehoorde klacht als het gaat om ambtenaren. Maar wat als we de regels vereenvoudigen en zoeken naar een meer betrokken en interactieve vorm van...